A projekt keretében feldolgozott témakörök évközi programjához kapcsolódott a közös nyári bentlakásos program Soltvadkerten augusztus 21 és 26 között. A három modul (természettudomány, kézművesség és idegen nyelv) keretében délelőttönként a diákok foglalkozásokon vettek részt. A cél az volt, hogy a csoportos foglalkozások során a két iskola diákjai együtt tevékenykedjenek, ismereteik bővüljenek, miközben a kapcsolatuk szorosabbá válik egymással.

A tábor napjait sok érdekes és izgalmas kulturális, szabadidős és sport program színesítette.

Ellátogattunk Kiskőrösre, ahol a Petőfi Szülőházat és Múzeumot tekintettük meg, majd a Közúti Szakgyűjteménnyel ismerkedtünk, melynek keretében az érdekes látványosságok mellett, a diákok úthengert is vezethettek.

A keceli Pintér Művek bel- és kültéri hadászati kiállítása izgalmas élményt nyújtott a gyerekek számára. Itt néhány hadászati járműre, repülőgépre fel is mehettek és közelebbről megvizsgálhatták ezeket.

A tó partján igyekeztünk kihasználni a víz adta lehetőségeket, vízi csúszda, vízi bicikli várta a gyerekeket, meghatározott időkeretben, ingyenesen.

A Vadkerti tó partján ebben az évben átadott Kalandparkot és játszóteret is felfedezhették a gyerekek a hat nap során több alkalommal is.

A sportoláshoz többek között rendelkezésünkre állt 50 db kerékpár, így két csoportban tudtunk túrázni a tó körül és kerékpárral járhattuk körbe  Soltvadkert nevezetességeit.

Az egyik legszínesebb programunk volt a  Honfoglaló akadályverseny, melyet egy helyi vállalkozó szervezett. A programot megelőző este „követség” érkezett a táborba, honfoglaláskori öltözetben, solvadkerti íjászok, teljes fegyverzetben. Rovásírásos levelet hoztak, melyben az állt, hogy a gyerekeknek kisebb csapatokat alkotva keljenek útra, hogy a törzsfők megbizonyosodjanak arról: képesek bevonulni az új hazába, a Kárpát-medencébe és sikeresen fel tudják majd venni a harcot az ott élő, esetleges ellenséges népekkel. Feladatuk volt a rovásírás megfejtése (csatolt jelkulccsal), benne előzetes feladatokkal. Következő nap délután indultak a csapatok, 7 állomáson kaptak különböző feladatokat, pl. a parti homokból 50 cm magas torony építése (szintidőre).— Azaz: tudnak-e majd szilárd anyagból házat építeni, vagy maradnak a jurtánál? Vagy éppen egy szövegfeldolgozás során régi magyar népi hangszerekről olvashattak (doromb, domb, síp), majd népdalszöveget értelmeztek. Izgalmas része volt a versenynek az íjászkodás, ahol  mindenki kipróbálhatta ezt az ősi fegyvert.

Az idegen nyelv kapcsolására az utolsó állomáson angolul meséltek útjukról, majd a táborban a letelepedésről angol nyelven írtak rövid krónikát.

Esténkén vetélkedők, rókavadászat, számháború és disco várta a gyerekeket.

A gyerekeket lovas taxi vitte sétakocsikázni.

A soltvadkerti fagyizót sem hagyhattuk ki, amely méltán országos hírnevű.

Természetesen amikor csak lehet fürödhettek, élvezhették a nyári  szünet utolsó napjait és kicsit rá is hangolódhattunk már a közelgő tanévre.

A következő félévben még további tartalmas programok várják a diákokat.