ISKOLÁN KÍVÜLI TANULMÁNYI, KULTURÁLIS ÉS SZABADIDŐS PROGRAMOK SZERVEZÉSE, KULTURÁLIS RENDEZVÉNYEKEN VALÓ RÉSZVÉTEL BIZTOSÍTÁSA
 
Tematika
 
A foglalkozás (rendezvény) címe: A felgyői szemétlerakó és feldolgozó meglátogatása
 
Dátum:2014.04.25.
 
Időtartam:120 perc
 
Megvalósító intézmény neve: Csongrád és Térsége Galli János Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Szent László Általános Iskolája
 
Társintézmény neve: Batsányi János Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium
 
Foglalkozás vezetője: Forgóné Balogh Erika
 
Kísérő pedagógus: Györgyiné Felföldi Éva
 
Tevékenység célja: A hulladék kezelés megismerése, a szelektív gyűjtés jelentőségének  felismerése. A környezetvédelmi ismeretek bővítése, szemléletformálás.
 
Szervezeti forma: tanulmányi kirándulás
 
A tevékenység menete:
 
1. Indulás külön busszal az iskola előtti térről 13,30-kor.
 
2. Érkezés 13,50-kor a telephelyre.
 
3. A lerakó vezetője fogadta a csoportot, bemutatkozott. Rövid előzetessel elmondta, hogy mit fogunk látni. A körbevezetést elkezdte.
 
4. Az első helyszínen szelektív válogatással, interaktív feladatot kaptak a gyerekek, amit többnyire sikeresen meg is oldottak. A válogatott szemét további válogatásáról kaptunk még itt információkat. Felhívták a figyelmünket a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségére.
 
5. A szelektív lerakó helyszínén a kézi és gépi válogatás megtekintése után a bálázó gépet is beindították, hogy megnézhessük, hogyan készülnek a papírbálák, melyeket újrahasznosításra továbbítanak.
 
6. Közben a rakodás, mérlegelés művelete is gyakorlatban megnézhető volt.
 
7. A nem szelektív, lakossági hulladék kezelése egy külső helyszínen, a szabadban történik, a helyszín megtekintése ismét tanulságos volt, látva a két hulladékkezelés közötti különbséget.
 
8. A maradék hulladék „heggyé” alakítása volt az utolsó mozzanat, mellyel a jelenlegi hulladékkezelési technológia befejeződött a helyszínen.
 
9. További tájékoztatást kaptunk még a tervekről, távlati fejlesztési célokról.
 
10. A felmerült kérdésekre vezetőnk szívesen válaszolt. Megköszöntük a szívélyes vendéglátást, és 15,10-kor távoztunk a helyszínről.
 
11. Érkezés 15,30-kor az iskola elé.